Affisch för Lidköpings Visfestival 2024

Lidköpings Visfestival 2024


5 tim. 0 min. 

Fornfela trio gör en resa genom visor och folkvisor där varje melodi berättar en historia om det som var, det som är och det som blir. Gruppen blandar folkvisor med den mer traditionella visskatten samt eget material. 2022 släppte de den hyllade skivan ”Med spår av medeltid” med sju ballader upptecknade runt om i Västergötland. Under visfestivalen i Lidköping kommer de även bjuda på ett antal visor upptecknade i Lidköpings kommun runt förra sekelskiftet. Kristin (sång, fiol, fiddla och moraharpa) är folkmusiker och vissångare, hon har stor erfarenhet av historiska evenemang och att under alla tänkbara förhållanden fånga publiken. Lennart (sång och gitarr) är en klassiskt skolad gitarrist och väl ansedd vissångare. Johan (slagverk och gitarr) håller takten och är en bred multiinstrumentalist med trummor, slagverk och gitarr i fokus. Foto: Stefan Svensson

Jan-Olof Andersson Sångaren, gitarristen, pedagogen och sångskrivaren Jan-Olof Andersson, född i Skövde 1954, uppvuxen i Tidan, bosatt i Stockholm 1974-2019, numera bosatt i Kylvanäs vid sjön Örlens strand utanför Tibro. Jan-Olof har arbetat professionellt med den svenska visan i norden sedan 1976 och är känd för sina djupdykningar i den svenska vistraditionen, instrumentala solostycken för gitarr samt egna sånger och tonsättningar. Jan-Olof tilldelades ”Svenska Vispriset” 2014, nominerades i kategori ”årets traditionsbärare” vid folk- och världsmusik-galan i Västerås 2016 där han röstades fram till seger i denna kategori med motiveringen: ”Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat en stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.”

Vera Vinter Med stillsam poetisk urkraft sjunger Vera Vinter om hur vi mår när vi traskar på asfalt istället för mossa. Uppväxten i byn Stora Lappträsk i Norrbotten är ett fundament i hennes musik och hon har av recensenter beskrivits som ”En sann berättare”. Veras ord, röst och gitarr skapar ett eget musikaliskt universum där folkmusik möter visa med text på svenska och dialekten Kalixmål. Vera Vinter solodebuterade 2012 med albumet Idyll på Sony Music och har sen dess släppt fem fullängdsalbum, turnerat flitigt på egen hand och med artister som Bo Kaspers Orkester, Staffan Hellstrand och Emil Jensen. 2020 tog hon emot prestigefyllda konst- och kulturstipendium Rubus Arcticus, Sveriges största kulturstipendium. Just nu är Vera Vinter aktuell med akustiska albumet Det handlar om träd, samt LIOS – en musikföreställning om att bli modigare tillsammans!

Claes Pihl rör sig ledigt mellan lättsamma vardagsskildringar och djuplodande relationsbeskrivningar. Han skriver sina låtar med lekfullhet och experimentlusta.Det är ömsom underfundiga roliga rader och ömsom beskrivningar av sorg och saknad. Alltid med ett hantverk av högsta klass.Claes har varit aktiv på visscenen sedan mitten av 90-talet. Han har gjort tre skivor med egna låtar varav den senaste ”… och kanske finns det någon där” kom 2021.Han har spelat på visfestivaler runt om i landet med band och ensam med sin gitarr. I januari uppträdde han som solist tillsamman med kören Saltstänk i Göteborg på en konsert med Ola Magnells musik.
Visfestivalbiljett gäller den 27 april 2023 kl. 14:00-19:00 och kostar 295 kr/vuxen och 100 kr/barn (för barn ingår fika). Fikabiljett för vuxna kostar 100 kr.

Datum: 2024-04-27

Kontakta oss

Hitta till oss

Lidköpings Folkets Hus, Stenportsgatan 17

Röda Kvarn, Torggatan 8

0510-210 23

info@folketshus-lidkoping.se