Affisch för Livet är kort konsten är lång

Livet är kort konsten är lång


1 tim. 30 min. 

FILM & SAMTAL MED PONTUS HJORTÉN. Instängd med sin mamma i en enrumslägenhet i gamla Landala, avskärmad från världen och i total fattigdom, målade Åke Göransson tavlor. Precis som Kafka med sina manuskript hade Åke själv aldrig avsikten att någonsin visa dem för någon, för honom var de bara övningar. De riktiga tavlorna skulle komma sen. Konstverken, och historien om deras mirakulösa upptäckt i mammans kökssoffa, är inledningen på Pontus Hjorténs nya dokumentär om den mystiske göteborgskoloristen Åke Göransson – Livet är kort konsten är lång.
RÖTTER I LIDKÖPING
Onsdagen den 7 juni kommer Pontus i egen hög person till Lidköpings Folkets Hus för att presentera och diskutera filmen och Åke och med största säkerhet väntar även ett och annat ord om Lidköping.
Filmaren Pontus har nämligen sina rötter just här, med en morfar som en gång i tiden startade Lidköpings konstförening, som tillsammans med Lidköpings Folkets Hus står för arrangemanget. Precis samma uppställning som senast Pontus gästade Lidköping. Den gången visades filmen Ett nytt liv, om en annan göteborgskolorist Inge Schiöler. Men nu är det alltså Åkes tur. Vi ska bege oss till 1920-talets Göteborg, där Åke Göranssons korta, enstöriga liv leder in i en spännande resa till det förflutna. Pontus tar oss in i Åkes märkliga sökande efter färgformen och berättar på samma gång om hans omöjliga kärlekshistoria med Inga från Dalsland.

OVÄNTAD VÄNDNING
Berättelsen om konstnären Åke Göransson tar en oväntad vändning när nya verk dyker upp till försäljning, långt efter Åkes död. Historien om Åkes lillebror, förfalskaren, ger historien om Åke Göransson en ny twist.
I dokumentären avslöjas också vem som äger den största samlingen av Göransson-målningar i världen idag. I filmen medverkar bland andra Lars Lerin, som visar sin stora samling Åke Göransson-verk; Maria Taube som berättar om färgforskaren Åke Göransson; Eva Göransson, dotter till Åkes lillebror Bror och själv konstnär, berättar om släkten; Poeten Ragnar Strömberg, som har en mycket nära relation till Åke Göransson, och vandrar omkring i hans kvarter varje dag, berättar med verbal precision om Åke; Daniel Ekta Götesson, som själv kallats göteborgskolorist, berättar om hur han just upptäckt Åkes konst; Psykologen Johannes Nordholm som öppnar ytterligare dimensioner av Åkes liv och konst; samt Åkes klasskamrat och upptäckare Arne Stubelius, som i nyrestaurerade filmklipp från 1960-talet berättar om den fantastiska upptäckten i kökssoffan.

Datum: 2023-06-07

Kontakta oss

Hitta till oss

Lidköpings Folkets Hus, Stenportsgatan 17

Röda Kvarn, Torggatan 8

0510-210 23

info@folketshus-lidkoping.se